Oversat direkte med tilladelse fra Recovery Road. [Kilde: Recovery-road.org] siden er flyttet til www.Baylissa.com

 

Hvis du læser dette, kan det være, at et familiemedlem eller en ven har problemer med at komme ud af fra et benzodiazepin eller antidepressiv medicin forbrug, og du ønsker at finde ud af mere og for at finde ud af hvordan du bedst kan give din støtte. Det kunne også være, at du er frustreret - du tror faktisk ikke på, at udtrapning af et ordineret lægemiddel kan forårsage så mange problemer, og så du er kommet her for mere information. Du skal vide, at din ven eller et familiemedlem er ikke ved at blive skør, og det hele er ikke bare "i hovedet"!

Læs mere om udtrapning, og hvad det indebærer:
Jo mere viden du har om benzodiazepiner og udtrapning, jo bedre forberedt du vil være til at klare dets etaper og dynamik. Du vil opdage, at du bliver mere forstående og tolerant over for personens oplevelser og vil være godt rustet til at give den nødvendige støtte.

Giv betingelsesløst:
Du kan have dine egne ideer om, hvordan udtrapningenen bør gennemføres, og hvilke copingstrategier og behandling er passende. Så meget som du måtte være i stand til at være medfølende, vil du ikke vide hvad personen går igennem. Modstå foreslag om; at opsøge psykiaterer, at gøre udtrapning hurtigere eller langsomere, at genoptage Benzo-brugen, at lede efter andre diagnoser så som kronisk træthedssyndrom/multipel sklerose/lupus/irritabel tyktarm/nervøst sammenbrud - men tillad istedet den tid og plads som helingen kræver. Lad det være op til den Benzo-ramte hvad der er brug for.

Døm ikke:
Den sande effekt af benzodiazepiner er underspillet, og mange mennesker har svært ved at acceptere, at det at tage et lovligt ordineret lægemiddel kan resultere i sådanne bivirkninger. Prøv at være åben og ikke foretage vurderinger baseret på forudsætninger, eller hvad du opfatter at være troværdige. Mange velmenende læger er uvidende og uuddannede om den fulde konsekvens af lang tids brug af benzodiazepiner, specielt afhængighed og tilbagetrækning.

Slip forventningerne:
Sætter pris på at du har ingen kontrol har over helings processen, så du ikke føler ansvar eller presset. Et hvert Benzodiazepin udtrapnings forløb er unikt og uforudsigeligt, og det kan være at du skal yde støtte i en meget længere periode end forventet, både under og efter udtrapningen.

Give praktisk støtte:
Den person du plejer, kan føle alvorligt ubehag og føle sig ekstremt træt og energi forladt. 
At slå græsset, madlavning, rengøring, indkøb og tage sig af børnene kan synes som uoverkommelige opgaver under udtrapningen. Ligeledes, for dem med intense symptomer, kan enhver form for anstrengelse forårsage forværing. At tilbyde at hjælpe med det praktiske kan gøre en stor forskel.

Lyt aktivt:
Udtrapningen kan være overvældende og personen kan føle sig traumatiseret. At tale om det virker terapeutisk og nogle mennesker føler et behov for at tale om deres oplevelser. Følg hans eller hendes signaler: hvis du kan, lytte aktivt - uden dom eller fordom - således følelser og bekymringer deles. På andre tidspunkter kan albuerum eller tavst samvær være alt hvad der er behov for. Husk også, at non-verbal kommunikation være givende og at din varme, accept, udtryk og kropssprog er endnu vigtigere end dine ord.

Du må ikke tage tingene personligt:
Hvis den person du plejer, er ophidset eller bliver vred og er alt for følsom, så prøv ikke at tage det personligt. Virkningerne af udtrapningen kan forårsage humørsvingninger, angst anfald, paranoia og et væld af andre psykiske symptomer. Forståelse for, at disse reaktioner er normale, vil give dig mulighed for at acceptere dem for hvad de er, mens du fortsætter med at give din støtte.

Pas godt på dig selv:
Spis sundt, motionere regelmæssigt, pas dine hobbyer, og få den hvile og afslapning du har brug for. Sæt grænser og forpligt dig til hvad der er realistisk, snarere end at føle dig forpligtet til at indfri løfter du ikke er i stand til at holde, da dette vil dræne dig endnu mere. Hvis det er muligt, arrangere et pusterum eller back-up person, der er pålidelig og troværdig, så du kan tage regelmæssige pauser.

Få følelsesmæssig støtte:
Omsorg for nogen i udtrapning kan være mentalt drænende, så du skal sørge for at tage dig af dine egne emotionelle behov og får den nødvendige støtte på dette tidspunkt. Det er også vigtigt, at du har en betroet ven eller slægtning for at diskutere din frygt, behov og følelser med. Hvis du bliver følelsesmæssigt drænet og træt, du vil ikke have noget tilbage at give.

Berolige:
Mere end noget, nogen oplever den under udtrapningen behov for tryghed. Vedvarende, intense symptomer kan forårsage tvivl og øget angst. Du bliver nødt til at være opmuntrende og berolige din elskede med at helingen er i gang. Håb er en af de mest værdifulde coping værktøjer og din holdning kan gøre en stor forskel.

Hold kontakten:
Hold kontakten, selv når det ser ud til personen er blevet rask. Abstinenssymptomer ofte kommer i 'bølger', og du kan mistolke en periode hvor symptomerne midlertidigt aftagende, for at være en fuld helbredelse. Mange mennesker bliver synderknust, når symptomerne dukke op igen, og det er her der er mest brug for dig.

[Kilde: Recovery-road.org]