Oversat direkte med tilladelse fra Recovery Road. [Kilde: Recovery-road.org] siden er flyttet til Www.baylissa.com

Hvis du støtter en person der oplever abstinenser på grund af benzodiazepiner eller antidepressiv brug, kan du opleve, at de sædvanlige metoder ikke er effektive. Abstinenser kan forårsage bizar adfærd og ualmindeligt fysiske og psykiske reaktioner hos brugerne. Dette kan være overvældende, og du kan føle tvivl om, hvordan I kommer videre.

Den vigtigste ting du kan gøre, er at være der, at være til rådighed, og næsten hele tiden giver opmuntring. Vær blid. Trøste ham eller hende i verbale og nonverbale måder - en varm koffeinfri drink, holde en hånd eller en blid berøring af tryghed er godt, hvis det er relevant. Du skal lade den syge vide, at det er okay at græde, være vred, eller være tavs - hvad der er behov for på det tidspunkt.

Vi beder dig om at ikke dømme og forsøg at være så tålmodig som muligt. Svære abstinenser kan tage alle de involverede i, hvad der kan synes at være en hvirvelvind af drama: ukarakteristisk adfærd, økonomiske vanskeligheder, friktion i forholdet og mere - ud over al sund fornuft. Men alt dette er midlertidig, abstinenser-induceret, og vil gå over i en bedring.

For dem, der besøger, er det en god idé at sige, hvor meget tid du er i stand til at bruge: "Vi kan tale i en time eller deromkring, men så jeg nødt til at gå i supermarkedet, og derefter hente børnene fra skole." Dette vil give tid til din ven eller slægtning til at slappe af, vel vidende, at du er til rådighed i denne tid, og at de vil ikke være en "byrde" for dig (som undertiden er et problem).

Gør:

 • Lær så meget du kan om abstinenser
 • Vær der for dem
 • Forsikre dem om, at abstinenser er midlertidig, og de vil komme sig - gentage det så ofte det er påkrævet (som kan være næsten konstant)
 • Lyt uden at dømme
 • Respektere deres beslutning, hvis de foretrækker ikke at diskutere abstinenserne
 • Tilbyde også at støtte med  det praktiske (indkøb, slå græsset, børnepasning, hundeluftning, skifte sengetøj, lave mad osv.)
 • Opfordre dem til at være blide over for sig selv - de har brug for tid
 • Opfordre famile, venner eller bekendte til at være tålmodige

Gør ikke:

 • Foreslå, at de blot skal 'tage sig sammen'
 • Foreslå, at noget andet end abstinenser finder sted
 • Presse dem til at gøre, hvad du synes, de skal gøre, så som genoptage deres medicinforbrug, øgede aktiviteter, gå tilbage til arbejde, osv. - også selvom du tror, at du ved bedst
 • Fortæl dem at holde op med at græde, være vred eller føle hvad de føler
 • Tvinge dem til at blive i bedre humør
 • Fortæl dem, andre mennesker har det værre
 • Ignorer deres angst eller foregive, at abstinenser ikke er der
 • Spørg dem masser af spørgsmål om andre mulige medicinske tilstande eller forsøge at diagnosticere (tror du måske har en alvorlig depression i stedet, eller kronisk træthedssyndrom, eller lupus?)

Ved at give tilstrækkelig og passende støtte, vil du gøre en værdifuld positiv forskel for din elskedes abstinens oplevelser. Dit bidrag kan være en af de vigtigste faktorer for, hvor godt han eller hun klarer sig.

 

Oversat direkte fra [Kilde: Recovery-road.org]

Benzodiazepin Bivirkninger

De fysiske abstinenser er blandt andet muskelsmerter, muskelspjæt, udmattelse, svimmelhed og influenza lignende symptomer. Men der er også psykiske; man ser blandt andet fornyet angst, panik anfald, svigtende hukommelse, lys- og lyd-følsomhed, forvirring, hjernetåge, pludselige vredesudbrud, paranoid, umuligt at være social, tvangstanker, høj tinnitus, dårlig hukommelse, svært ved at læse, hyper aktiv, apati, ikke i stand til at føle lykke eller glæde, udsving i blodtryk, kraftig personligheds ændring, tab af økonomisk overblik, nedlukning af kreativ sans, ukontrollabelt ordvalg og depressiv humør. Nogen oplever de samme symptomer med lykkepiller.

Læs her en samlet abstinens liste (klik her)
Læs her hvordan Benzodiazepiner virker (klik her)

Få personlig hjælp (klik her)

CNN: The Benzo Crisis

Dr. Ashton & Dr. Lader

This documentary tells the hidden story of how benzodiazepines can both main and kill. The serious crippling physical side effects of these drugs can last for years after the medication is stopped, possibly permanently. Renowned expert Professor Heather Ashton compares it to the Thalidomide scandal.
Click for Dr. Ashton publications
Click for page with video

Withdrawal information (Udtrapnings information)

Antidepressant, benzodiazepine and other psych drug withdrawal information, advice and stories. Made by CEPUK.ORG.

Få tanker, råd og vejledning fra forskellige udtrapnings eksperter, om hvordan en udtrapning af psykofarmaka klares.

Baylissa (Baylissa.com)
Ian Singleton (Bristol Tranquilliser Project)
Melanie Davis (REST Project | Mind in Camden)

Dr. Breggin

Psychiatric Drugs Are More Dangerous than You Ever Imagined
Visit Dr. Breggin's website @ https://breggin.com
Learn how to more safely cut back and taper off of psychiatric drugs.

Tore Bakken