Afhængighed og sygdom på recept

Der bliver ordineret flere og flere stoffer, som hvirvler patienterne ind i afhængighed. Eksperter opfordrer: Hvis lægerne ignorerer faren, bør patienterne og deres pårørende selv være opmærksomme på tegn på afhængighed.

Den check, direktør Hans S. (52) fra Bremen modtog for nogle få måneder siden, var mere et symbolsk beløb end en egentlig skadeserstatning. Voldgiftsretten for det nordtyske lægehandelskammer havde tilkendt ham 75.000 Euro - for 17 års medicinafhængighed. I alt 19.000 sovetabletter af mærket Rohypnol havde lægen ordineret Hans S. i denne periode - og han var for øjnene af lægen kommet længere og længere ud i afhængigheden.

Læs mere: Afhængighed og sygdom på recept

100.000 danskere på farlige piller

Op mod 100.000 danskere kan ikke und­være deres daglige dosis af medicin med benzodiazepin. Det til trods for at både politikere og eksperter for flere år siden krævede det danske for­brug halveret. Men det er kun faldet med seks procent siden 2005, viser tal fra Institut for Rationel Farmako­terapi, IRF.

Medicinen, der bl.a. dækker valium og stesolid, bruges både som sovepiller og som beroligende medicin, men selv få ugers forbrug er nok til at gøre patienterne både fysisk og psykisk afhængige.

"Men selv om det er et mindre fald, er det alligevel en succeshistorie, at udviklingen går den rigtige vej," siger speciallæge Niels Christian Heebøll-Nielsen fra IRF.

Læs mere: 100.000 danskere på farlige piller

Angstfulde patienter parkeres på medicin

Sonja Holk Rasmussen, Esbjerg, har været på benzodiazepiner i 30 år og er blevet afhængig af dem.

Angstpatienter må kun være på nervemedicin i fire uger. Det anbefaler Sundhedsstyrelsen. Men 8 ud af 10 af denne patientgruppe i Syd- og Sønderjylland bliver behandlet i længere tid, viser ny undersøgelse. Patienterne risikerer, at blive afhængig af nervemedicinen.

I dag onsdag mødes en række eksperter på området i Augustenborg for at sætte fokus på angstlidelserne og for at diskutere, hvilken  behandling der er den bedste.  

Undersøgelsen lavet af Kompas Kommunikation viser, at over halvdelen af angstpatienterne bliver afhængige af den nervemedicin, som ellers skulle hjælpe dem. Medicinen er af typen benzodiazepin. To tredjedele af patienterne har været i medicinsk behandling i mere end et år. Hver tredje patient har taget benzodiazepiner i mere end 5 år.   

Sonja Holk Rasmussen, Esbjerg, har været på benzodiazepiner i 30 år og er blevet afhængig af dem.

- Det er meget smertefuldt at være angst, og jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre uden benzodiazepinerne, siger hun.

Læs mere: Angstfulde patienter parkeres på medicin

Medicinen virker ikke, men bivirkningerne er gode nok

Ond cirkel. Mange af de mennesker, der får lykkepiller, sovemidler, beroligende og angstdæmpende midler, har i virkeligheden slet ikke brug for det eller nogen effekt af det. En uheldig bivirkning ved ophør med pillerne er dog, at man kan få nøjagtig de lidelser, man i første omgang blev behandlet for

»Mother needs something today to calm her down/ And though she’s not really ill/ There’s a little yellow pill«
Mothers Little Helper, Rolling Stones, 1966

Der er sådan set intet nyt under solen. I de sidste godt 50 år har man vidst, at midler mod søvnbesvær og angst, de såkaldte benzodiazepiner, skaber afhængighed og en lang række uheldige bivirkninger både under og efter forbruget. Alligevel er det først for en godt 10 år siden, at man for alvor begyndte at tage problemet alvorligt. Fagfolk frygter nu, at historien er ved at gentage sig med SSRI, de såkaldte lykkepiller.

Læs mere: Medicinen virker ikke, men bivirkningerne er gode nok