Hvordan man støtter ens kære med benzo udtrapning

Af Dr. Jennifer Leigh  -https://benzowithdrawalhelp.wordpress.com/ 5 august 2012

Benzowithdrawalhelp.com

Frit oversat med tilladelse fra Dr. Jennifer Leigh.  


Hvis jeg blev ramt af kræft eller anden alvorlig sygdom, ville det være lettere at forstå, at jeg har brug for hjælp, og ofte en stor del af det, og i lang tid. Men benzo udtrapnings abstinenser er ikke til forstået af de fleste læger, og der er ringe information til at hjælpe vores kære med at hjælpe os. Hvis du støtter en elsket igennem denne udfordrende tid i vejen til bedring, er her nogle ord til at hjælpe dig.

Benzo abstinenser er en reel medicinsk krise. Folk dør af kramper, dehydrering, hjertearytmi komplikationer eller selvmord. Og krisen er ikke overstået, før abstinenserne er overstået, da folk dræber sig selv, selv efter mange måneders ophør af deres medicin (jeg har mistet tre benzo venner til selvmord i det forløbne år.) 

Tag din kæres lidelser alvorligt. Indtagelse af benzoer forårsager hjerneskader, skader som tager meget lang tid at helbrede. Forskningen siger, at den gennemsnitlige helbredelsestid er 6 til 18 måneder. Men med mange mennesker tager det 36-42 måneder. Nogle længere.

Bedring fra benzo abstinenserne er i modsat noget andet. Bedringen er ikke lineær, med symptomer langsomt aftagende. Nye symptomer kan opstå på ethvert tidspunkt under bedringsprocessen. 

En person kan føle sig bedre og være i et "vindue" kun for at blive ramt igen med rædselsvækkende nye eller gamle symptomer (en bølge). 

Den uregelmæssige karakter af helbredelse fra benzoer, giver i sig selv angst problemer. Vi føler os bedre, har håb, kun for at blive kastet tilbage i det mareridt benzo abstinenserne giver. For at støtte er man nødt til at have overflod af medfølelse, tålmodighed og udholdenhed for at hjælpe en elsket gennem deres helbredelsesproces.

Læger ved meget lidt om symptomerne og fortæller ofte patienterne, at deres underliggende angst er kommet igen, eller at udtrapningen eller ophøret af lægemidlet har afsløret en ny psykisk sygdom. 

Selv mennesker der blev sat på medicinen pga. muskelspasmer, smerter eller svimmelhed, lider ofte med ekstrem angst og eller panikanfald, når de nedtrapper eller helt er stoppet. 

Nogle udvikler gennem benzo nedtrapningen psykoser der ligner skizofreni, og har brug for at blive indlagt, indtil deres hjerner er helbredt . Den sørgelige kendsgerning er, at de fleste mennesker som søger hjælp med ekstreme abstinenser, vil blive medicineret med enten flere benzoer eller anden psykofarmaka. Begge er til skade for den helbredende proces).

En af de mest almindelige abstinenssymptomer er frygt (angst). Din elskede kan blive bange for almindelige genstande, personer eller steder. Eller vi kan føle ekstrem frygt uden grund. Konstant beroligelse er vigtig. Vi har brug for at blive mindet om, at vi vil blive helbredt og at vi ikke vil føle os bange for evigt.

Vi kan have humørsvingninger, der går fra paranoide, ængstelige, rasende, håbløs, euforisk, terroriserede, alt sammen inden for minutter eller timer. Det er udmattende for os og vores behandlere. Støttepersoner skal have udholdenhed og medfølelse for at støtte os, da vi har humørsvingninger i alle grader. Disse udsving kan ligne bipolar lidelse (manio depressiv), men de er en del af syndromet og forsvinder normalt, når hjernen heler. Mange læger er uuddannede omkring dette og er ivrige efter at sætte folk på endnu flere psykofarmaka.

Vi kan lide af vedvarende angst eller depression, som ikke forsvinder i flere måneder, og i nogle tilfælde år.

De kropslige oplevelser af abstinenser kan være meget skræmmende. 

Fra kilden til knusning smerte, brændende fornemmelser til muskelsammentrækninger, rysten til gentagende bevægelser, vores krop forråder os igen og igen hver dag. Symptomerne er ikke konstante og ofte kommer og går over kort tid. Nogle gange forsvinder de, kun for at komme brølende tilbage. Vi kan lide af ekstrem træthed, der gør enhver aktivitet til en udfordring. Vi kan også lide af en generel mangel på interesse eller motivation i aktiviteter. Vi er ikke dovne. Vores hjerner er på hårdt arbejde i helbredelsen af sig selv. Vær venligst tålmodig med os.

Nogle af os får forstyrret tankegang eller tvangstanker, der ikke forsvinder før vores hjerner er helbredt. Disse tanker er skræmmende. Vi har brug for forsikring om, at de vil gå væk. Kognitiv adfærdsterapi synes ikke at hjælpe meget på abstinenser, da tankerne udspringer af en beskadiget hjerne.

Vi har brug for dig til at lytte, ofte igen og igen og igen og igen. Benzo abstinenser er traumatiserende. Vi er bange for processen, og vi er bange for at vi altid vil være så syg. Vi har brug for at du lytter til vores frygt. Vi har brug for at vide, at vi er elsket. Vi behøver ikke uopfordrede råd, vi har ganske simpelt brug for at blive hørt. Vi har også brug for, at du tager initiativ til at hjælpe os med, at holde os engageret i livet på et niveau, som vi kan klare.

I en nøddeskal, er vores liv blevet uigenkendeligt. Vi er bange og deprimeret, og ofte i smerter eller ubehag dag efter dag, måned efter måned, og desværre i nogle tilfælde år efter år. Den eneste kur mod benzo abstinenser er tid. Vi føler os isolerede og alene, misforstået eller mistroet. Vi har brug for at vores nærmeste minder os om, at vi er i bedring, og at vores liv igen vil falde på plads i en ny, helet facon.

Vi er også nødt til, at blive behandlet med respekt. De fleste af os der kommer ud af benzoerne, er ikke narkomaner i normal forstand. Vi blev kemisk afhængige på grund af et lægeordineret middel. Vi er syge, fordi vi stolede på vores læger.

Lyt til, trøst, berolig og opmuntre den person som du støtter gennem benzo abstinenserne. Pas på dine egne behov og hold øje med følelses træthed. Tag pauser, når du har brug for at pleje dig selv.

Familier ramt af benzo abstinenser ødelægges ægteskaber, folk mister deres hjem, forretning eller job. 

Familie og venner trække sig væk eller klandre os for ikke at "tage os sammen". Vii har brug for at folk forstår, at vi heler langsomt fra en hjerneskade, der forårsager ekstreme symptomer i både krop og sind.

Sjældent har folk har nogen idé om dybden af det helvede jeg har overlevet, og fortsat overlever, mens jeg kravler ud af benzo abstinenserne. Jeg er blevet bedt om at holde op med at tale om det, at tage mig sammen, og bare tænke glade tanker og så ville jeg føle mig bedre. Hvis bare jeg kunne have gjort disse ting med en skadet hjerne, så ville jeg have gjort det. Jeg er uden skyld i, at jeg er syg og lider mens jeg bedres, lige så lidt som alle andre der lider af en alvorlig sygdom, er skyld i deres sygdom.

Venligst uddan dig selv om dette syndrom, så du bedre kan hjælpe din kære. Her er links, som kan være behjælpelige:

http://www.baylissa.com

http://www.benzo.org.uk/peartbio.htm

https://www.benzo.org.uk/manual/

Og på dansk:

http://www.benzoinfo.dk/index.php

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/laegemidler/benzodiazepiner-nedtrapning/Du skal vide, at vitamintilskud, koffein, sukker, smagsforstærker (GSM) og andre tilsætningsstoffer eller medicin kan få abstinenserne til at blusse op. Alkohol skal undgås, såvel som lægemidler rettet mod GABA-receptorer, såsom Lyrica, Ambien, Lunesta, Phenobarbital og Neurontin eller andre typer benzo. "Quinolone"- bredspektret antibiotika/pencillin -bør undgås, da disse kan forårsage alvorlige reaktioner.

Som vores liv begynder at samle sig igen, vil vores centralnervesystem være skrøbelig i temmelig lang tid. Forstå venligst, at når vores abstinenser forsvinder, er vi stadigvæk nødt til at tage det roligt og ikke overdrive med noget. Vi er taknemmelig for din tålmodighed med os.

Det tager lang tid for hjerner at helbrede sig fra de skader, som benzoerne har lavet. Men de vil blive helbredt. Vi har brug for, at folk elsker os gennem alle trin i helbredelses rejsen, for det er en ensom, skræmmende og deprimerende tid i vores liv. Vi skal vide, at vi stadig betyder noget, at vi stadig er elskelige og elsket.

Dr. Jennifer Leigh

Kilde: https://benzowithdrawalhelp.wordpress.com/

Sådan oplever vi det...

Som abstinens ramt er man utroligt hårdt ramt. Både psykisk og fysisk. Måske er økonomien også hårdt ramt, da man kan være for syg til at arbejde. Det kan være en utrolig svær og hård tid for den syge og de pårørende.

Tunge tanker og fortvivelse er der dagligt med tanker om hvorfor man ikke får det bedre..
Her nogle foreslag til at gøre dagen lidt gladere for den syge og de pårørende.

Det kan være rigtigt svært som udenforstående, at forstå hvor syg man blive af medicin. Men det værste man kan gøre i alle situationer hvor der er sygdom, er at holde sig væk. At det er bedre den syge får fred og ro, er stærkt misforstået! Alle der er syge og angste har brug for forståelse, kærlighed og blid opmærksomhed.
En sms, et brev, en mail kan give den syge meget glæde i kampen med abstinenserne. Hjælp med det daglige så som: indkøb, madlavning, gåture med hunden, vande planter, vaske tøj osv er utroligt vigtigt.
Også hjælp med at overskue økonomien. er en uvuderlig hjælp (det kan være fuldstændigt umuligt med en medicin påvirket eller skadet hjerne).
Man kan være så syg, at selv et bad eller at lave mad eller lignende er fuldstændigt umuligt.

Læs mere: Sådan oplever vi det...

Hvordan støtter man bedst

Oversat direkte med tilladelse fra Recovery Road. [Kilde: Recovery-road.org] siden er flyttet til www.Baylissa.com

 

Hvis du læser dette, kan det være, at et familiemedlem eller en ven har problemer med at komme ud af fra et benzodiazepin eller antidepressiv medicin forbrug, og du ønsker at finde ud af mere og for at finde ud af hvordan du bedst kan give din støtte. Det kunne også være, at du er frustreret - du tror faktisk ikke på, at udtrapning af et ordineret lægemiddel kan forårsage så mange problemer, og så du er kommet her for mere information. Du skal vide, at din ven eller et familiemedlem er ikke ved at blive skør, og det hele er ikke bare "i hovedet"!

Læs mere: Hvordan støtter man bedst

Gør, gør ikke

Oversat direkte med tilladelse fra Recovery Road. [Kilde: Recovery-road.org] siden er flyttet til Www.baylissa.com

Hvis du støtter en person der oplever abstinenser på grund af benzodiazepiner eller antidepressiv brug, kan du opleve, at de sædvanlige metoder ikke er effektive. Abstinenser kan forårsage bizar adfærd og ualmindeligt fysiske og psykiske reaktioner hos brugerne. Dette kan være overvældende, og du kan føle tvivl om, hvordan I kommer videre.

Den vigtigste ting du kan gøre, er at være der, at være til rådighed, og næsten hele tiden giver opmuntring. Vær blid. Trøste ham eller hende i verbale og nonverbale måder - en varm koffeinfri drink, holde en hånd eller en blid berøring af tryghed er godt, hvis det er relevant. Du skal lade den syge vide, at det er okay at græde, være vred, eller være tavs - hvad der er behov for på det tidspunkt.

Vi beder dig om at ikke dømme og forsøg at være så tålmodig som muligt. Svære abstinenser kan tage alle de involverede i, hvad der kan synes at være en hvirvelvind af drama: ukarakteristisk adfærd, økonomiske vanskeligheder, friktion i forholdet og mere - ud over al sund fornuft. Men alt dette er midlertidig, abstinenser-induceret, og vil gå over i en bedring.

Læs mere: Gør, gør ikke